SEINÄKELLON KULJETUS JA ASETUSOHJEET

Kellon kuljetuksessa on noudatettava varovaisuutta ja se on syytä pitää pystyasennossa. Hiottuihin ja lakattuihin metallipintoihin ( esim. heilurin linssit, painot ym.) on vältettävä koskemasta paljain käsin ( käsineet käteen tai talouspaperi väliin), koska sormenjäljet syöpyvät hiljalleen ohuen lakkakerroksen läpi.

Kello laitetaan ensin seinälle ja vasta sitten asetetaan heiluri varovasti paikalleen.

Painokellojen suonet, narut tai ketjut on kuljetuksen ajaksi lukittu (teippi, rautalanka tms.). Lukitus kannattaa poistaa vasta kun kello on seinällä, narut eivät saa löystyä missään vaiheessa ennen painojen paikalleen laittoa.

KÄYNNISTYS

Kello asetetaan ensin seinälle silmämääräisesti suoraan ja käynnistetään siirtämällä heiluria VAROVASTI hieman keskilinjalta sivuun, jonka jälkeen se vapautetaan. HEILURILLE EI SAA ANTAA LIIKAA VAUHTIA, sillä se voi vahingoittaa kellon käyntilaitetta.

Korjauksen yhteydessä käynti on asetettu siten, että kun käyntiääni on tasainen ”tik-tak” on kello suorassa. Jos ääni ”ontuu” on kellon alapäätä siirrettävä varovasti hieman sivuun.

Kello tulee olla suorassa myös pystysuunnassa, seinän suuntaisesti.

Kaappien alakulmissa on yleensä ns. asetusruuvit (ei kaikissa kelloissa), joilla kaapin asentoa voidaan pystysuunnassa hieman korjata. Seinässä oleva kiinnityskoukku tms. ei saa kuitenkaan olla liian kaukana seinästä, jotta säätövara riittää. Toisin sanoen kello ei saa olla ”nenällään”.

LYÖNTI

Jos kellossa on ns. sekoava lyönti, roikkuu yleensä taulun oikealla puolella lyönnin asetusnaru josta ”lyöttämällä” lyöntien lukumäärän saa kohdalleen. Yleensä kellon osoittimia kannattaa siirtää vain myötäpäivään. Jos kello jostain syystä pysähtyy, eivätkä edellä mainitut ohjeet auta, kannattaa ottaa yhteyttä kellon korjaajaan. Jos kelloa alkaa itse ”korjata”, sille voi tietämättään aiheuttaa suurtakin vahinkoa.