Kihlaus ja häät

Kihlaus on lupaus avioliitosta

Kun mies ja nainen kihlautuvat, se on sopimus avioliitosta ja yhteisestä loppuelämästä. Perinteiseen kosintarituaaliin kuuluu sulhasen polvistuminen kukkakimpun kera rakkaansa eteen, sekä käden pyytäminen tulevalta appiukolta.

Tänään kosintatapoja on yhtä monia kuin kosijoitakin. Tärkeintä on persoonallinen, aito tunne ja puolison sydämen valtaaminen. Kaikki keinot ovat sallittuja. Eipä nykyisin tulevalta appiukoltakaan lupia juuri kysellä.

Monet rakastavaiset vierailevat salaa kihlakaupassa ja kertovat uutisen ilmoitusluonteisesti vasta jälkeenpäin.

Suomessa on noudatettu vanhaa ruotsalaista tapaa, jonka mukaan sekä sulhaselle että morsiamelle ostetaan sileät kultasormukset. Naisen sormukseen kaiverretaan miehen nimi ja miehen sormukseen naisen nimi sekä molempiin kihlauspäivämäärä.

Kihlasormuksen ei tarvitse enää olla sileä, vaan siinä voi olla timantteja tai muita jalokiviä. Kihlasormus voi olla myös valkokultaa tai platinaa, samaa metallia käytetään myöhemmin myös vihkisormuksessa.

Sormusten vaihtamiseen liittyy ikimuistoisia hetkiä, tapahtui se sitten proosallisesti keskellä katua tai romanttisesti kuun sillalla, kimaltavan veden äärellä.

Kihlasormuksen lisäksi nuoret antavat toisilleen kihlajaislahjan. Se on jotain henkilökohtaista, jotain pysyvää ja romanttista, joka muistuttaa aina rakastamisen onnenhuumasta.

 

Häät

Timantti on ikuinen

Vihkisormusta valitessa kannattaa miettiä mihin vihkisormusta voisi verrata, että se saisi arvoisensa arvon. Morsiamen sormus on sekä henkinen että taloudellinen sijoitus – kyse on koko elämän kestävästä muistosta.

Hääjuhlat kaikkine kuluineen sopivat vertailukohteeksi. Asiaa on syytä pohtia, sillä vihkisormus on muisto vielä vuosikymmentenkin kuluttua. Timanttisormuksen osto on aina merkittävä hankinta, jota kannattaa harkita huolella.

Jotta elämän tärkein koruostos olisi hintansa arvoinen, on syytä perehtyä muutamaan ostajalle tärkeään perustietoon: Jos kyse on suuresta timantista, sormuksen hintaan vaikuttaa merkittävästi arvokkaan kullan ohella itse kivi. Timantin osuus voi olla moninkertainen sormuksen kultaiseen runko-osaan verrattuna.

Timantteja, kuten jalometalleja, ei testata missään. Siksi on tärkeää löytää ammattitaitoinen ja luotettava korukauppias. Vaikka timanttikauppa on ennen kaikkea luottamuskauppaa, on hyvä tietää perusasioita timanteista ja niiden hinnanmuodostumisesta, ettei sorru ”halpahintaisen, hyvien tapojen rajoilla liikkuvan mainonnan houkutuksiin” , vaan osaa tehdä oikeat kysymykset ostotilanteessa.

Vihkisormus voi olla kivetön, tai siinä voi olla muita jalokiviä kuin timantti. Yleistieto timantista antaa näkemystä muihinkin koruhankintoihin. (katso kuluttajapalvelun jalometallituotteet sivua tästä linkistä)

Teknisten asioiden ohella on syytä muistaa, että timantti on ennen kaikkea tunneasia, ja siihen liittyy lukemattomia taruja ja uskomuksia.

Lahjalista

Lahjalista on morsiusparin laatima luettelo heidän lahjatoiveistaan. Listan avulla varmistutaan että lahjat ovat toivottuja. Sillä vältetään myös päällekkäiset lahjat , mikä on kiusallista niin lahjan antajalle kuin saajallekkin. Lista voidaan toimittaa valmiiksi myös johonkin liikkeeseen.

Jos listassa toivotaan esimerkiksi pöytähopeaa, on lahjan antajan syytä selvittää, mistä sarjasta on kysymys. Jos hopeasarjalla on useita valmistajia, niin kaikki valinnat tulisi tehdä saman valmistajan tuotteista. Muutoin myöhemmin juhlapöydässä saattaa toisen vieraan haarukka olla pienempi tai muuten eriparia.

Lahjalistasta huolimatta, voi ratkaisussa päätyä myös omaan persoonalliseen valintaan.