Käyttötesti 29.2.2008   © AikaArska              

 

                                              ”Kortinlukija testausta”

                               PIXO mini-HC vs. HAMA USB 2.0 card reader

 

Ostaessani uuden Transcend 4GB SDHC muistikortin Pentax K10D kameraani, en ollut tietoinen, että vanha uskollinen Haman USB2 kortinlukijani ei tukisi sitä. No, tämä asia tuli nopeasti selväksi kun ensimmäisen kerran yritin siirtää kuviani 4GB SDHC kortilta tietokoneeseen! Hama ei suostunut lukemaan korttia. Pian minulle selvisikin, että tarvitsen uuden lukijan joka tukee ison (yli 2GB) muistikapasiteetin omaavia SDHC kortteja. Selailin nettiä ja päädyin digitarvike nimisen yrityksen valikoimissa olevaan edulliseen (14,50€) PIXO ”36 in 1” MINI-HC USB 2.0 kortinlukijaan (lisäys: maitolaituri.tv myy samaa lukijaa hintaan 13€).

                  

 

Muutaman päivän kuluttua tilauksestani kortinlukija saapuikin postiin.

PIXO vaikutti ensi näkemältä erittäin näpsäkältä laitteelta. Sen koko on

tulitikkuaskin luokkaa…

 

…ja yli puolet pienempi kuin wanha Haman lukijani. En ole aivan varman mistä tuo PIXOn ”36 in 1” nimitys tulee, mutta kait niitä tuettuja korttityyppejä on sitten 36 erillaista jos kaikki variaatiot otetaan lukuun.

 

PIXO tukee mm. seuraavia kortteja ilman adapteria:
- CompactFlash(TM) type I:CF type I / type II
- CompactFlash (TM) Microdive(TM) / Magicstore
- HD-kortti
- MemoryStick(TM) MS/ MS Magic Gate/ MS Select
- Memorystick(TM) Pro:Pro/ Pro MagicGate
- MemoryStick(TM) standard Duo:Duo/ Duo Magic Gate
- MemoryStick(TM) Pro Duo: Pro Duo Magic Gate
- SecureDigital cards:SD/ mini-SD/ SDHC
- Multimedia cards:MMC /MMC mobile /MMC plus / DV-MMC /MMC 4.0/ RS-MMC 4.0

(Lisäksi tukee TransFlash / MicroSD / RS-MMC kortteja, mutta vaatii kortin mukana tulevan SD- tai MMC-adapterin)

PIXO toimitetaan mukavan pitkän (1 metri) USB kaapelin ja ohjelma CD:n kanssa. Ohjelma CD:llä on windows 98 ajurien (uudemmat windowsit tukevat luonnollisesti USB lukijaa ilman  ladattavia ajureitakin) ja manuaalin lisäksi PIXO rescue ”Picture recovery tool for windows” ohjelma jolla voi esim. palauttaa vahingossa poistettuja tiedostoja takaisin – mukava bonus !

                           

Lukijalle on saatavilla myös softapäivityksiä joten tulevaisuudessa on mahdollisuus saada tuki teoriassa myös uudemmille korteille. PIXO siis tukee nopeaa USB 2.0 (480 Mbit/s) liitäntää sekä vanhempaa USB 1.1 (12 Mbit/s) liitäntää. Lisäksi löytyy ”Hot Swapping” toiminto eli voit kopioida tiedostoja kortilta kortille. Saa virran USB-portista eli ei vaadi omaa virtalähdettä. Toimii ilman ajureita käyttöjärjestelmissä Windows® ME / 2000 / XP / Vista.

 

                                                           ***

 

PIXON käyttö on vaivatonta ja windows XP:ni toimi mukisematta  sen kanssa. Myös SDHC korttini luku onnistui nyt ongelmitta. Miinuksena on kuitenkin mainittava käyttö CF korttien kanssa – CF kortin asennus itse lukijaan saattaa aiheuttaa jopa lukijan CF korttiaukon pinnien vääntymisen jos korttia ei laita huolella sisään lukijaan. Muiden korttien kanssa tätä ongelmaa ei ole. Kaiken kaikkiaan PIXOn lukija vaikuttaa erittäin asialliselta, toimivalta ja laadukkaalta tuotteelta edullisesta hinnastaan huolimatta.

 

 

                                                           ***

 

               Käyttötesti (pienimuotoinen luku/kirjoitus nopeus vertailu)

 

PIXO vaikutti heti ensimmäisissä datasiirroissa nopeammalta kuin vanha Haman lukijani, vaikka Hamakin on USB 2 nopeutta tukeva lukija. Asiasta täytyi ottaa selvää ja niinpä järjestin näiden kahden lukijan välille pienen nopeustestin. Päätin ottaa testiin mukaan myös kaksi eri SD korttia: Sandisk Extreme III 2 GB ja Transcend SDHC 4 GB kortit. Molemmat ovat ”class 6” kortteja, mutta ainakin käytännön havaintoni Pentax K10D kameran kanssa ovat osoittaneet, että Sandiskin Extreme III on näistä kahdesta nopeampi kortti tallentamaan kamerassa kuvainformaatiota kortille. Lisäksi päätin testata kortinlukijoita kahdessa eri käyttöjärjestelmässä. Minulla on PC:ni asennettuna kaksi eri windows XP:tä. Tässä vertailussa käytän vanhemmasta käyttiksestä nimeä ”wanha PC” ja uudemmasta asennuksesta nimeä ”uudempi PC”. Vanhempi windows XP asennukseni on käynnyt ajan saatossa selkeästi hitaammaksi kuin varajärjestelmänä käyttämäni uudempi asennus. Syitä en lähde tässä arvailemaan, mutta kuinka asia vaikuttaa muistikortin lukuun – siitä halusin myös päästä selvyyteen.

                            

 

TESTI

 

Tässä testissä kokeilin PIXON ja HAMAN luku-ja kirjoitusnopeutta 776MB kokoisella (ja ”uudemman PC:n” kanssa myös 2,27GB) määrällä kuvatiedostoja.

Seuraavassa tuloksia (kuinka paljon aikaa tiedostonsiirto vei kummallakin kortilla):

 

 

Lopputulos ja päätelmiä

 

…Ja erojahan syntyi! Vaikka Sandisk Extreme III ja Transcend SDHC ovat molemmat ”class6”, eli luokan 6 muistikortteja, on niiden luku-ja kirjoitusnopeudessa huomattavia eroja. Sandisk III Extreme on nopeampi sekä Pentax K10D kamerassa, että kortinlukija käytössä. Ainoastaan 776MB lukunopeudessa  PIXON lukijalla Sandiskin kortti  hävisi 2sec. En tiedä, onko syynä korttien eri kapasiteetit (Transcend on 4GB SDHC kortti), vai joku muu.

PIXON muistikortinlukija sen sijaan oli joka osa-alueella ja kummankin kortin, sekä käyttöjärjestelmän kanssa nopeampi kuin Haman lukija!

 

Myös käyttöjärjestelmän suorituskyvyllä näytti olevan  suuri merkitys näiden muistikortinlukijoiden luku-ja kirjoitusnopeuteen. ”Wanha PC” oli auttamattomasti hitaampi molempien lukijoiden kanssa kuin ”Uudempi PC”, vaikka molemmat käyttikset pyörivät minulla samassa tietokoneessa! Muista siis huoltaa järjestelmääsi säännöllisesti ja älä asenna turhia konetehoja syöviä ”apuohjelmia” jos PC:si suorituskyky tuntuu takkuilevan.