Käyttökokemuksia 10.3.2008   © AikaArska              

                         (päivitykset:…)

                            

                             Pentax K20D kuvagalleriaani pääset tästä – klikkaa!

 

                                          ”vuosi uuden kameran kanssa”

 

                               PENTAX K20D digijärjestelmäkamera

 

Tämän Pentax K20D ”käyttökokemuksia” juttuni, ei ole tarkoitus olla täydellinen testi tai arvostelu kamerasta. Sellaisen tekemiseen minulla ei riittäisi edes rahkeet. Jos kaipaat pidemmälle teknisiin yksityiskohtiin menevää arvostelua, kannattaa

lukea esim. Dpreview.comin tai imaging resourcen tulevat testijutut (10.3.08 näillä sivustoilla oli vasta kameraesittely luettavana). Myös kotimaisista valokuvausalan lehdistä, kuten Kamera-lehti, voitaneen lukea K20D juttuja seuraavissa numeroissa.

 

Tämän kirjoitteluni tarkoituksena onkin valottaa kameran ominaisuuksia ja käyttökokemuksia 10 vuoden aktiivisen valokuvausalan harrastuskokemuksieni pohjalta. Toivonkin tästä Pentax K20D jutustani saatavan enemmän käytännön läheisiä ja jaettavan arvoisia oivalluksia ja ideoita kameran käyttöön ja arvioimiseen pidemmän päälle kuin esim. teknisten yksityiskohtien vertailu- ja testitietoa muihin kameramalleihin verrattuna.

 

Olen jakanut jutun seuraaviin osiin (luettelo päivittyy ajan myötä):

 

1.    Ensimmäinen viikko (10.3.08)

1.a Ensitunnelmia ja ominaisuuksien esittelyä

1.b Herkkyyksistä ja tallennustavoista

1.c Live View

 

 

                         

 

Aikomuksenani on siis päivittää tätä sivua yhden vuoden ajan  käyttökokemus raporteillani. Ostin oman K20D kamerani helmikuun 2008 lopussa ja se korvasi aikaisemman kamerani -  Pentax K10D mallin (edellisen Pentax DSLR lippulaivan). Sattuneesta syystä en siis voi varmaankaan välttää kirjoitteluissani K20D:n vertaamista K10D kameraan…Edellisiä digijärjestelmäkameroitani ovat olleet Canon 300D, Canon 20D, Konica-Minolta 5D ja Pentax K10D.

 

1. ENSIMMÄINEN VIIKKO (10.3.2008)

 

Pentax julkaisi K20D mallinsa aivan PMA’08 show:n kynnyksellä 23.tammikuuta 2008. Yleensä näistä julkistuksista kestää vielä hyvä tovi ennen kuin ensimmäiset kamerat saadaan kauppoihin ainakin täällä Suomessa, mutta tällä kertaa toimitukset alkoivat yllättävän nopeasti – tietoa ensimmäisistä K20D omistajista tihkui maailmalta helmikuun loppupuolella ja jo helmikuun loppupuolella sain noutaa oman kappaleeni kamerasta supisuomalaisesta foto-liikkeestä  (Perkkon toimittamana-> Perkko Oy on Pentaxin Suomalainen maahantuoja).

 

Hankin ”Pentax K20D Kit” paketin joka sisältää kamerarungon ja yhden akun lisäksi uuden/uusitun  SMC Pentax- DA 18-55mm f/3.5-5.6 ALII  ”kittiobjektiivin”. Hinta kittipaketilla oli 1197€, eli suunnilleen sama kuin vastaavalla K10D paketilla vuosi sitten…Nythän K10D pakettia saa tarjouksesta melkein puolella hinnalla tuosta ! Sinänsä tämä hinta on ihan kilpailukykyinen ulkomaan hintoihin verrattuna (pois lukien USA alhaisen dollarin kurssin takia). Pentax  K20D hinta on mielestäni myös hyvin kilpailukykyinen lähimpiin ”kilpailijoihinsa” verrattuna (Canon 40D, Nikon D300, Sony A700 ja Olympus E-3) varsinkin ominaisuuksiinsa nähden.

 

K10D mallissa minulla oli perusobjektiivina Sigman 17-70/2.8-4.5, mutta ajoittaisten tarkennusongelmien takia päätin luopua siitä, ja antaa mahdollisuuden tuolle Pentaxin uusitulle peruszoomille.

 

Entisenä K10D käyttäjänä en kokenut suuria nostaessani uuden K20D rungon pois pakkauksestaan. Reilun vuoden aikana ehdin tykästyä K10D mallin ergonomiaan, nappulatekniikkaan ja moniin ominaisuuksiin, eikä ensivaikutelma K20D rungosta ollut sen kummoisempi. Sääsuojattu runkohan on periaatteessa sama kuin K10D, vain vas. puolelle sijoitettu PC-sync liitin studiosalamalaitteille on kokonaan uusi ulkoinen muutos! Nappuloiden ja kytkimien ulkoasua (ja mahdollisesti toimivuutta?) on hieman muutettu, mutta ei siis mitään mullistavaa ulkoasussa – ja hyvä niin. K10D:n 2.5 tuuman/210 000 pikselin takanäyttö on tosin nyt 2.7 tuuman/230 000 pikselin näyttö.

Ilahduttavaa on myös, että Pentax on säilyttänyt lisävarusteiden yhteensopivuuden K10D mallin kanssa. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että akut, D-BG2 akkukahva, salamalaitteet ja monet muut varusteet ovat täysin yhteensopivia K20D mallin kanssa.

Oli myös mukava todeta, että kameran käyttövalikoiden kielivaihtoehdoista löytyi myös suomen kieli. Tosin joidenkin termien käännöksistä löytyi omituisia valintoja…Esim. muistikortin alustus toiminto (format) on käännetty sanaksi ”muoto” !

 

(oikealla laidalla à1 : kääntörengasta kääntämällä Live View aktivoituu, kuvassa kameraan kiinnitetty Pentax D-BG2 akkukahva)

 

1.a Ensitunnelmia ja ominaisuuksien esittelyä

 

Kuvassa K20D runko 18-55mm II kittiobjektiivin kanssa. Olen korvannut optisen etsimen alkuperäisen etsinsuojuksen Pentaxin suurentavalla (1.18x) magnifying eyecup O-ME53 suojuksella, joten etsimen suojus on normaalisti matalampi kuin kuvassa oleva kumi.

Kittikakkula toimii tasapainoisesti  aisaparina rungon kanssa ja on suorituskyvyltään yllättävänkin hyvä. Pentax- DA 18-55mm f/3.5-5.6 ALII  kittiobjektiivi ei sisällä objektiivin sisäistä SDM tarkennusmoottoria, mutta kätevää Pentaxinquick-shift focus systeemiä” se tukee. Tämä tarkoittaa, että objektiivin manuaalista tarkennusrengasta voi käyttää vaikka kamera olisi automaattitarkennustilassa. Kittiobjektiivin suorituskyvystä päivitän tänne lähiaikoina esimerkkikuvia, mutta nyt voin jo todeta, ettei se mikään pettymys ainakaan ole ollut aikaisemmin peruszoomina toimineeseen Sigman 17-70mm objektiiviin verrattuna. Valovoimaa voisi olla pari pykälää enemmän, mutta kaikkea ei voi saada samalla rahalla ;-)

 

Pentax 18-50 II ja K20D (vertailun vuoksi mukana myös Pentax A50/1.7 näyte) kameralla otettuja alkuperäiskoossa olevia näytteitä  voit katsoa klikkaamalla alla olevia kuvia: päivittyy lähipäivinä…

 

-         Pentax 18-50 II, 55mm, f/8, ISO 200

-         Pentax 18-50 II, 50mm, f/5.6, ISO200 (katso myös bokehia)

-         Pentax A50/1.7, 50mm, f/5.6, ISO200

-         Pentax A50/1.7, 50mm, f/2.8, ISO200

 

                                       

(yläkuva):

2. PC-sync liitin salamalaitteille

3. DA (18-55mm II) objektiivi. K20D tukee SDM tarkennusmoottoria ja Quick-shift focus systeemiä

4. Tarkennustavan valintakytkin: M= käsintarkennus objektiivista (oikean tarkennuksen ilmaisinvalo näkyy etsimestä), AF-C=jatkuva tarkennus (jatkuva tarkennus tarkentaa koko ajan kohteisiin. Tämä ominaisuus on mielestäni kehittynyt sitten K10D mallin ja toimii nyt hyvin), AF-S=automaattitarkennus/ kertatarkennus (automaattitarkennuksen luotettavuutta ja nopeutta on myös parannettu)

5. RAW kytkin (nyt ohjelmoitavissa, normaalisti käytetään kun halutaan valita milloin kuvataan myös RAW tiedostoja )

 

                                   

(yläkuva):

6. Muistikortin paikka. K20D kamera käyttää SD muistikortteja ja tuki löytyy luonnollisesti myös suuren kapasiteetin SDHC korteille. K20D omaa sääsuojatun rungon, joten kaikki luukut on suojattu kumitiivisteillä (6. nuoli)

7. Sääsuojauksen takia muistikortin luukku avautuu erillisestä vivusta

8. Kuvassa ei ole alkuperäinen etsinkumi vaan Pentax suurentava etsinsuojus

 

1.b Herkkyyksistä ja tallennustavoista

 

Herkkyyden voi valita arvojen ISO 100-3200 (ja 3200 arvosta turboahdettu ISO 6400) välistä. Lisäksi on muodikkaasti kuvan dynamiikkaa (pyrkii säilyttämään kuvan kirkkaita kohtia ja antamaan sävyjä myös tummista kohdista) laajentava D-range toiminto joka toimii herkkyyksillä ISO 200-6400. Maininnan arvoinen on myös ”auto”-tila, jossa kamera valitsee kuvaustilasta riippuen herkkysarvon halutulta/valitulta alueelta. Kohinan poiston voi myös valita päälle tai pois ja sille voi valita myös voimakkuuden (heikoin, heikko ja vahva). Jos kohinan poiston on valinnut päälle, se toimii vain suuria herkkyyksiä ja/tai pitkiä valotusaikoja käytettäessä.

 

Kameralla otettujen kuvien tallennustavaksi voi valita joko jpg, RAW tai RAW+ (jolloin sekä jpg, että RAW kuva tallentuu).

Jpg kuvien resoluutioksi voi valita 2, 6, 10 tai 14,6 mp määrän. RAW kuvien tiedostomuodoksi taas voi valita joko PEF (Pentax RAW formaatti) tai DNG.

Väriavaruuden voi valita joko sRGB tai AdobeRGB:ksi.

Suurimmalla tarkkuudella kuvan resoluutio on 4672x3104 pikkelssiä eli pikseliä ja jpg kuva parhaimmalla laadulla vie tällöin n. 8MB, RAW (PEF) n. 14MB ja RAW (DNG) n. 23MB muistia.

 

Sarjakuvaus nopeus on 3 kuvaa sekunnissa ja erityisessä ”burst modessa” 21 kuvaa/sek (ottaa tällöin 1.6MP /1536x1024 kokoisia kuvia). Burst modesta enemmän Live View-osuuden jälkeen.

 

1.c Live View

 

Pentax K20D on varustettu muodikkaasti myös ”live view” toiminnolla eli tosiaikaisella etsinkuvalla takanäytössä. Tämä on Pentaxin ensimmäinen sovellus kyseisestä toiminnosta DSLR kameroissaan. Live view:n saa päälle laukaisunapin ympärille sijoitetetusta rengaskytkimestä. Viive Live view:n näkymän ilmestymiseen takanäytölle on n. 1sec. Viive on sekunnin luokkaa myös muissa Live View toiminnoissa. Näitä toimintoja ovat Live View-tilasta poistuminen takaisin normaali kuvaustilaan, erillisen AF napin painaminen (kamera poistuu automaattitarkennuksen ajaksi normaalitilaan ja takaisin kun tarkennus on kohdillaan) sekä itse kuvan otto/valotus tapahtuma.  AF ei toimi Live View kuvan aikana, joten manuaalitarkennuksesta voi olla usein hyötyä mikäli Live View:tä aikoo käyttää täysipainoisesti. Kuvanvakaaja toimii myös Live View:n aikana.  Kuvaa voi suurentaa tarkennuksen helpottamiseksi 4x ja 8x kertaiseksi:

 

 

päivittyy…

 

1.d Burst mode (nopea sarjakuvaus)

 

päivittyy…

 

 

 

***

 

Lisää juttua luvassa lähipäivinä…

 

***

HUOM! Adoben ACR (Camera Raw) ei tue vielä (10.3.08) K20D:n RAW tiedostomuoto PEF:ä, eikä oikein edes DNG muotoa. Tällä hetkellä ne saa oikein auki ainakin kameran mukana tulleella Pentax Photo Laboratory3:lla. Myös Silkypix on julkaissut esiversion omasta RAW ohjelmistostaan joka on ladattavissa täältä – klikkaa.

 

***

 

Linkkejä:

 

Arvokasta ensikäden käyttäjätietoa Englanninkielellä voit lukea esim. dpreview Pentax SLR Talk  ja Pentaxforums keskustelualueilta. Suomeksi ehkä parasta tällä hetkellä tarjoaa digicamera.netin keskustelut (vaatii kirjautumisen).

 

Suomenkielisen Pentax K20D esitteen .pdf muodossa voit ladata täältä -> klikkaa.

 

Englanninkielisen Pentax K20D manuaalin (286 sivua) .pdf muodossa voit ladata täältä -> klikkaa